Policie chtěla do aut i systém na rozpoznání odcizených vozidel

Octavia | foto: Škoda Auto

Až 1700 nových služebních octávií by mohlo být vybaveno i systémem na rozpoznávání odcizených vozidel.

V úterý na veletrhu Idet v Brně sdělil Pavel Malkovský z kanceláře projektů a evropských fondů policejního prezídia.

Na 1700 nových octávií se má ještě letos mělo proměnit v mobilní kanceláře s řadou moderních technologických prvků. Vozy budou vybaveny třemi kamerami, které sledují dění před, za a uvnitř vozu, multifunkčním počítačem s rozměrným otočným displejem, tiskárnou i černou skříňkou, která bude zaznamenávat nahrávky z kamer i mikrofonů. Prototyp takového vozu policie oficiálně představila v únoru 2009.

Podle Malkovského by ale všechny tyto vozy mohly být vybaveny i systémem rozpoznávání odcizených vozidel. Ten je zatím namontován jen asi do čtyř desítek policejních vozů. „Namontování systému do jednoho auta stojí zhruba jeden milion korun. My bychom ho rádi pořídili do všech 1700 nových vozidel, a to za desetinovou cenu,“ vysvětlil Malkovský. Podle něj to má být pomyslná třešnička na dortu.

O namontování takového systému do všech vozů hovořil i jeho nadřízený - ředitel kanceláře Petr Židek. „Systém na rozpoznání odcizených vozidel nebude předmětem veřejné zakázky. Ovšem poptávána bude především funkcionalita, takže pokud ho v požadované ceně za celé vybavení vozu někdo nabídce, určitě bude zvýhodněn,“ vysvětlil Židek.

Výběrové řízení na dodavatele systému mobilní kanceláře by policie měla vyhlásit do letních prázdnin. Takto vybavené policejní vozy by na české silnice měly vyjet do konce roku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy