Jednání o možném prodeji Porsche Volkswagenu nabírají na obrátkách

ilustrační foto | foto: www.auto-news.cz | fotomontáž

Jednání mezi rodinami vlastnícími Porsche a Volkswagen (VW) o možném prodeji stejnojmenné luxusní automobilové značky koncernu VW nabírá na obrátkách i dramatičnosti.

Uvedl to v pondělí server Deutche Welle s odvoláním na Financial Times Deutschland. Podle listu jednání připomíná mýdlovou operu, ale i když by pro televizní vysílání mohlo být zajímavé, z hlediska budoucnosti této německé automobilky tak dobré rozhodně není.

Volkswagen a Porche odmítly jednání jakkoliv komentovat. Rodiny vlastníků, které se setkaly již minulý týden, žádné dohody nedosáhly. Podle některých informací by se měly znovu sejít ve středu v rakouském Salzburgu.

Rodina Porche se dosud dohodla s rodinou Piechů pouze o tom, že něco by mělo být učiněno, aby byla luxusní automobilová značka zachráněna. Někteří členové rodin přitom navrhují, aby Porsche koupil Volskwagen. Takovou možnost však o víkendu v německých médiích odmítl Wolfgang Porsche. Ferdinand Piech, další možný následník trůnu v automobilce Porsche, ale podle některých informací navrhuje prodej automobilky Volkswagenu za 11 miliard eur.

Německý list Süddeutsche Zeitung uvedl, že šéf Porsche Wendelin Wiedeking tlačí na řešení střední cestou. Místo toho, aby jedna společnost kupovala druhou, Wiedeking prý chce, aby obě společnosti fúzovaly, což by jim umožnilo získat další kapitál.

Porsche přitom v minulosti samo chtělo převzít Volkswagen. V současné době již vlastní 51 procent VW, podle analytiků ale devítimiliardový eurový dluh, který Porsche vznikl při nákupu akcií Volkswagenu, zabraňuje rodině Porsche zvýšit celkový podíl ve Volkswagenu na 75 procent.

Minulý týden Volkswagen prohlásil, že nedosáhl žádné dohody s Porsche co se týká rozšíření spolupráce mezi oběma společnostmi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy