Honda vykázala menší ztrátu, než se čekalo

Honda | foto: Archiv AutoRoad.cz

Japonská automobilka Honda Motor ohlásila za poslední čtvrtletí svého finančního roku menší ztrátu, než se čekalo. Hospodaření společnosti se tak podle úterní zprávy agentury Reuters dostalo do ztráty 2,9 miliardy dolarů.

Automobilka počítá s tím, že v tomto roce se udrží v černých číslech. Chce toho dosáhnout snižováním nákladů, což by mělo pomoci i v situaci, kdy japonský jen neustále posiluje a zhoršuje tak statistiky prodeje automobilky v zahraničí.

S prudkým poklesem poptávky po nových vozech se musí ovšem potýkat automobilky po celém světě. Nižší prodeje má na svědomí hlavně nejhorší finanční krize, kvůli které musí některé automobilky bojovat o vlastní přežití.

Honda byla krizí relativně nedotčena díky své výrobní flexibilitě, produkci vozů s nízkou spotřebou paliva a největší světovou produkci motocyklů, i tak se ale musí potýkat s obrovskými zásobami neprodaných nových vozů, zvláště v Evropě.

Továrna, kterou Honda provozuje v anglickém Swindonu, zůstane podle všeho uzavřena i v květnu. Společnost v květnu také na 13 dní uzavře výrobu v šesti svých továrnách v Severní Americe.

Za celý finanční rok, který končil 31. března tohoto roku, automobilka dosáhla zisku před zdaněním ve výši necelé miliardy dolarů a jen těsně se tak vyhnula své první celoroční ztrátě od roku 1948, tedy za celou dobu své existence.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy