Po víkendu je jasno, Pontiac končí

GTO | foto: General Motors

Koncern General Motors nastínil svoji cestu z hospodářských problémů. Má v úmyslu zabít přinejmenším jednu značku, zavřít polovinu dealerství a vyhodit třetinu zaměstnanců. Pomůže to kdysi největšímu výrobci?

Značka Pontiac se se světem rozloučí na počátku příštího roku. Uzavře se tak osmdesát let tradice této značky.

Pro General Motors je to tak jedna z cest jak z vleklé krize. V koncernu ale neskončí jen Pontiac, restrukturalizace se dotkne i dalších značek, o jejich osudu však ještě nebylo rozhodnuto. Jde především o legendu jménem Hummer, který ovšem prodělává velké peníze a jen ze slávy se žít nedá. Pokud se ho nepodaří prodat, pravděpodobně skončí.

Podobně může dopadnout i evropský Saab, u něho se však dá čekat vyšší šance na prodej. Prodeje by se mohl dočkat i Opel spolu se svým britským alter egem Vauxhall. Údajně o něj má zájem Fiat a některé automobiky z Číny.

Je pravděpodobné, že skončí také značky Saturn, Daewoo a také australský Holden. V budoucnosti by tak měly existovat jen čtyři značky, Buick, GMC, Chevrolet a Cadillac.

To samozřejmě není vše, automobilka chce do konce příštího roku uzavřít 13 ze svých 47 továren a propustit 20 tisíc zaměstnanců. Těch je v současné době asi 60 tisíc. Další tři továrny budou uzavřeny později, což bude stát místo další dva tisíce lidí.

Škrty se dotknou také dealerství. Jejich počet bude zásadně redukován a to z 6246 na pouhých 3605.

Automobilka již před několika dny dostala menší, již několikátou finační injekci, restrukturalizační plán by ji mohl pomoci k dalším penězům od vlády.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy