Fiat již letos prodělal 410 milionů euro

Fiat | foto: Fiat Group

Italská automobilka Fiat za první tři měsíce letošního roku prodělala 410 milionů eur. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Bloomberg.

Jedná se tak o první čtvrtletní ztrátu automobilky od roku 2004, za srovnatelné období předešlého roku přitom dokázala vydělat 405 milionů eur. Automobilka navíc vykázala výsledky pod odhadem trhu, analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali, že firma vykáže ztrátu ve výši jen 349 milionů eur.

Tržby společnosti za první čtvrtletí se snížily o 25 procent na 11,27 miliardy eur, čistý dluh od konce roku 2008 navíc vzrostl z 5,9 miliardy eur na 6,6 miliardy eur.

V poslední době Fiat usiluje o alianci s americkou automobilkou Chrysler, obě společnosti se mají propojit jak majetkově, tak i technologicky. Před vstupem do aliance se však chce Fiat ujistit, že Chrysler přijme plán úspory nákladů, což se však nelíbí odborům americké automobilky.

Pokračování rozhovorů však ve středu potvrdily Odbory amerických automobilových zaměstnanců United Auto Workers (UAW). Společnost Chrysler dostala od americké vlády ultimátum, že musí do 30. dubna dokončit jednání o spojenectví s italskou automobilkou Fiat a zajistit si i další podporu svých věřitelů. Pokud se to automobilce nepodaří, čeká ji ukončení vládní finanční podpory a octne se v aktuálním nebezpečí krachu.

„Zavěrečné podmínky této transakce se nyní projednávají s americkým ministerstvem financí a dalšími významnými akcionáři,“ praví se ve čtvrtečním prohlášení italské skupiny Fiat. Fiat v prohlášení zároveň potvrdil i to, že z jeho strany existuje vůle konečný termín dodržet.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy