GM/Segway P.U.M.A.-po dvou vstříc budoucnosti

P.U.M.A. | foto: General Motors

General Motors ve spolupráci se Segwayem vyvíjí nové vozítko, které dokáže jezdit po pouhých dvou kolech. Oproti současnému Segwayi ovšem má být o velký skok dál, především v oblasti pohodlí pro cestujícího.

Znáte Segway? Je to taková malá plošinka na dvou kolech umístěných vedle sebe. Pokročilá soustava gyroskopů zaručí, že z něj dokáže spadnout jedině George Bush. Ovládá se intuitivně, předklon poručí vozítku pohyb vpřed, záklon iniciuje brzdění nebo pohyb vzad.

Z hlediska fyziky jde o přirozené procesy, Segway pohybem vpřed či vzad vlastně vyrovnává záklony a předklony cestujícího tak, aby bylo v podstatě nemožné spadnout.

Malé vozítko je ale pro provoz městem málo, navíc je na něm třeba stát. ve spolupráci s General Motors nyní Segway rozjíždí novou generaci osobního cestovnání ve městě.

Jde opět o malé vozítko na dvou kolech, přičemž balanc zaručí gyroskopy a inteligentní elektronika. Oproti Segwayi, které dokáže cestovat rychlostí až 20 km/h,bude novinka schopna dosáhnout rychlosti 60 km/h.

Dvě osoby (podle šířky ale asi jen hubené osoby)budou moci cestovat až na vzdálenost 60 a to na baterie.

Oficiální představení proběhne v New Yorku, uvedené snímky zatím ukazují prototyp Segwaye bez karoserie.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy