Europarlament schválil povinné ESP

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Evropský parlament podpořil návrh Evropské komise, který požaduje povinné nasazení stabilizačního systému ESP ve všech nově prodaných vozidlech a to již za necelé dva roky. Chce také nízkoodporové pneumatiky.

Povinné zavedení ESP bude podle Europarlamentu platit od roku 2011, Evropská komise navrhovala termín o rok pozdější. Toto nařízení by mělo na silnicích ušetřit až několik set lidských životů.Oproti tomu je možné, že by se cena nových aut mohla o několik tisícikorun zvýšit. Návrh ještě musí podpořit všechny členské státy.

Systém ESP dokáže eliminovat počínající smyk přibrzděním jednotlivých kol. V současné době je za příplatek k dispozici téměř v jakémkoliv autě. Pracuje v součinnosti s ABS a dalšími pomocníky.

Druhá direktiva, o které se uvažuje, je povinné zavedení nízkoodporových pneumatik. Tohle opatření souvisí s nižší spotřebou paliva a nižší hlučností.

Na druhou stranu nižší tření způsobuje delší brzdnou dráhu a vyšší riziko smyku, což je vzhledem k výše navrhovanému povinnému ESP opravdovým paradoxem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy