Slovensko má šrotovné - úspora až 2000 eur

ilustrační foto | foto: www.auto-news.cz | fotomontáž

Slovenská vláda včera prosadila návrh Rady pro hospodářskou krizi na zavedení tzv. šrotovného. Pokud si naši východní sousedé koupí nové auto a staré nechají ekologicky zlikvidovat, mohou od příštího týdne ušetřit až 2000 eur.

Část těchto peněz ale půjde z kapes prodejců aut. Jestliže sleví zákazníkovi na novém voze 500 eur, stát přispěje navíc částkou 1500 eur. Neposkytne-li dealer žádnou slevu, obdrží lidé dotaci jen 1000 eur. Podle slovenského ministra hospodářství Ľubomír Jahnátka by takové opatření mělo zvýšit soutěživost mezi prodejci.

Opoziční poslanec Stanislav Janiš se ale obává, že si prodejci navýší cenu a až od ní odečtou oněch 500 eur „slevy“. "V době krize jde o plýtvání penězi a ne o pomoc obyčejným lidem. Kdo vlastní na Slovensku auta starší než 10 let? Důchodci a sociálně slabší občané. A jim chce nyní vláda pomoci tím, že jim dá 30 tisíc na nové auto za 300 tisíc korun?" dodal Janiš.

Celá akce se týká pouze vozů starších 10 let a registrovaných do loňského prosince. Cena nově kupovaného vozu zároveň nesmí přesáhnout 25.000 eur. Vláda na šrotační prémie vyčlenila celkem 30 milionů eur s tím, že pokud to bude situace vyžadovat, přispěje stát dalšími penězi. Šrotovné začne platit od příštího týdne.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy