Poslanci schválili odpočet DPH u všech aut

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sněmovnou včera prošel návrh umožňující podnikatelům, kteří jsou plátci daně, uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty na všechny osobní automobily. Zmizí tak nepopulární N1 přepážky.

Ty si často podnikatelé nechali instalovat i do luxusních vozů Porsche, BMW či Audi a v účetnictví je pak vykazovali jako užitková auta.

Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela se jedná o vítanou zprávu: „Očekáváme, že díky možnosti odpočtu DPH při nákupu nového auta dojde k oživení poptávky a prodeje zejména u užitkových aut. Zároveň toto opatření bude povzbuzením pro celý automobilový průmysl a na něj napojená dodavatelská odvětví, kde v posledních měsících propadla výroba a prodej“. Podle analytiků by se prodej nových aut mohl díky tomuto opatření zvýšit až o 15.000 vozů.

Proti je stínový ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD: „Když si třeba pořídí drahé sportovní vozy, tak jim na to budeme z peněz daňových poplatníků přispívat,“. Opozice současně předložila svůj vlastní návrh na řešení současné krize automobilového odvětví. Navrhuje zavést tzv. šrotovné tedy jakousi státní dotaci na nákup nového vozu při současné likvidaci auta starého. Prémii zatím zavedlo devět evropských států (více zde) a uvažuje o něm i slovenská vláda.

Novelu týkající se odpočtu DPH bude nyní projednávat senát. Pokud ji bez výhrad schválí, poputuje k podpisu prezidentovi.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy