Automobilky testují termoelektrické články

Volkswagen | foto: Volkswagen

Dvě velké automobilky z Německa, Volkswagen a BMW, v současné době testují novou technologii, termoelektrické články. Ty jsou schopny vyvíjet elektřinu z odpadního tepla z motoru, což může pomoci šetřit palivo.

Benzínové a naftové motory nejsou zdaleka dokonalé. K pohybu auta jsou schopny spotřebovat jen asi čtvrtinu energie, která je ukryta v palivu, zbytek odchází z auta pryč v podobě tepla. Proč tedy ty zývající tři čtvrtiny nezačít nějak využívat?

Do nedávné doby nebylo moc jak nyní se ale objevily zajímavé termoelektrické články. Jde o dva různé kovy, které při zahřívání začnou generovat proud. V angličtině jde o Thermoelectric generator známý pod zkratkou TEG.

BMW loni získalo ocenění za aplikaci tohoto systému v pokusném vozidle, kde bylo možné z výfuku vytěžit 200 wattů energie. Volkswagen oznámil, že je ještě dál, dokáže vytěžit trojnásobek, 600 wattů jinak unikající energie.

600 wattů, to je asi třetina celkové potřeby elektřiny v Volkswagenu Golf plus. Aplikací TEG by tak mohla spotřeba klesnout o příjemných 5%.

Vše je zatím v experimentálním stádiu, ale praktická aplikace by snad nemusela být tak daleko. Jako využití zbytečné energie to zní velmi slibně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy