Francouzské automobilky získají 6,5 mld. eur

ilustrační foto | foto: Seat

Koncern PSA Peugeot Citroen a automobilka Renault získají v příštích pěti letech od francouzské vlády půjčky ve výši 6,5 miliardy eur, tedy více než 180 miliard Kč.

Částku půl miliardy eur získá navíc firma Renault Truck zabývající se výrobou nákladních tahačů. Tyto úvěry budou rozvrženy do pěti následujících let a jejich výhoda spočívá v nižších úrocích (6%), než by požadovaly francouzské banky. Podmínkou pro jejich získání je slib, že výrobci nebudou propouštět zaměstnance ani zavírat továrny.

„Renault a PSA přijaly závazek, že neuzavřou žádnou ze svých továren po dobu vybírání půjčky, a že učiní vše pro to, aby se vyhnuly propouštění" oznámil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Buď necháme průmysl se zhroutit, nebo musíme reagovat s nezbytnými prostředky", dodal.

Podle PSA by půjčka měla pomoci pokračovat ve vývoji úspornějších a ekologicky šetrnějších vozidel. V každé ze svých pěti francouzských fabrik hodlá koncern v příštích dvou letech vyrábět minimálně jeden nový model, což jsou poměrně ambiciózní plány.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy