Odečíst si Porsche z daní? A proč ne?!

911 Targa 4S | foto: Porsche

Podnikatelům se opět blýská na lepší časy. Poslanci připravují zákon, který by jim umožnil odečíst z daní zcela libovolný vůz.

Pokud si dnes chce podnikatel odečíst automobil z daní, je omezen výběrem pouze  z kategorie N1, tzn. osobní vozy, které jsou ale upraveny tak, aby právně byly zařazeny jako nákladní. Takovou typickou,,velmi“ oblíbenou úpravou je mřížka za zadní sedačkou.

Tyto nežádoucí kosmetické úpravy vozidel, však už možná od jara nebudou třeba. O novele zákona, která by umožňovala odečíst si daň z přidané hodnoty za koupi jakéhokoliv osobního auta, se právě rozhoduje v Poslanecké sněmovně.

Návrh již prošel dvojím čtením a nyní ji čeká závěrečné poslední čtení. Pokud bude odsouhlasen i Senátem a podepíše ho prezident, bude si moci podnikatel už od dubna, odečíst z daní například i Porsche.

Vyhlídky jsou to skvělé, ale zatím ještě není vhodný čas na oslavy. Není totiž jisté, že novelu zákona podpoří také koalice a  především sociální demokraté. Prodejci se však i tak už nemohou dočkat a podnikatelé otálí s koupí nového vozu, dokud nebude o zákonu rozhodnuto.

I kdyby novela byla schválena, neznamená to, že podnikatelé budou moci obřadně vytrhávat tolik ,,oblíbené“ mřížky ze svých vozidel. Změna se bude týkat pouze nově zakoupených vozů. Ostatní auta, která jsou již speciálně vybavena, musí zůstat v takovém stavu, v jakém byly do provozu schválené.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy