Renault vyjednává s Volvem o jeho převzetí

Volvo | foto: Volvo

Koncem loňského roku prosákly na veřejnost informace týkající se údajného jednání Renaultu o koupi švédského Volva. Nyní dostávají tyto zprávy jasnější obrysy.

Zástupci obou automobilek se u kulatého stolu setkali už vloni na podzim, ale vážná jednání byla brzy ukončena. Obě strany se totiž nedokázaly dohodnout na ceně, za kterou by k akvizici došlo. I přesto se od té doby několik jednání uskutečnilo a zřejmě pokračují i v současné době. Ke spojení Renault - Volvo  už bylo blízko v roce 1993, ale Sdružení švédských akcionářů (Sweden Shareholder’s Association) i některé hlasy uvnitř samotného Volva se tehdy tvrdě postavily proti.

Přitom spolupráce obou automobilek se jevila poměrně logicky. Těžiště Renaultu spočívalo v produkci menších aut, naproti tomu Volvo mělo a má cenné know-how v oblasti větších a luxusnějších vozů. A stejný důvod zafungoval zřejmě i nyní. Francouzský výrobce totiž vloni na podzim údajně pohřbil připravované projekty pro další generaci svých velkých automobilů.

Divize osobních vozů Volvo Car oznámila v důsledku snížené poptávky za rok 2008 ztrátu ve výši 1,5 mld. USD. Svou roli sehrál i velmi drahý vývoj nového crossoveru XC60, jehož přínos do hospodaření firmy by se měl projevit ve větší míře až v letošním roce.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy