Porsche již vlastní 50% Volkswagenu

ilustrační foto | foto: www.auto-news.cz | fotomontáž

Automobilka Porsche pomalu ale jistě požírá koncern Volkswagen. V poslední době se mu podařilo navýšit podíl již na více než 50%, což znamená, že je majoritním vlastníkem této společnosti. Budou pokračovat?

Máte dejá vu? O tom jsme již psali, že? Máte pravdu, Porsche již jednou plánované navýšení podílu přes 50 % oznámilo, nicméně až nyní se podařilo balík akcií koupit.

Důvod je jednoduchý, turbulence na trhu krátkodobě vystřelily akcie Volkswagenu na mnohem vyšší hodnotu než s jakou Porsche počítalo a nákup tak bylo třeba odložit do této doby, kdy malý výrobce sporťáků a  nově i SUV a sedanů, již nadpoloviční většinu akcií bezpečně vlastní.

Volkswagen group má dvoutřetinový podíl i v automobilce Scania, producentovi nákladních vozů, jejím akcionářům teď musí Porsche nabídnout odkup akcií, Porsche však vzkázalo, že o Scanii nemá zájem.

Porsche také oznámilo, že ke konci roku 2009 by rádo vlastnilo 75% akcií. Podíl ve výši 20 % vlastní ve Volskwagenu spolková země Dolní Sasko, která se ho rozhodně nechce zbavit. Zaznívají i hlasy volající po navýšení podílu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy