Dacia Sandero - další pán na rozbití

Sandero | foto: Euro NCAP

Velmi zajímavé výsledky přinesl nárazový test novinky od Dacie, extrémně levného Sandera. Bylo zde vidět, že se opravdu šetřilo, Sandero však podstoupilo testy dvojí a to s různými výbavami a děly se divy.

Dacia Sandero je jedním z nejlevnějších aut prodávaných u nás a z tohoto titulu není tak úplně divu, že výsledky nárazových testů nejsou úplně nejlepší. Ostatně i Logan dosáhl podprůměrného hodnocení.

Sandero není v základní výbavě vybaveno bočními airbagy, test proto probíhal bez nich, EuroNCAP totiž ze zásady testuje co možná nejhůře vybavené varianty. Ovšem Dacia se rozhodla, že chce provést test druhý, tentokrát i s bočními airbagy, ke kterým se pojí předpínače pásů. Na našem trhu tato  výbava stojí 4500 Kč a podle čísel se tato investice věru vyplatí.

Ve standardním testu dosáhlo Sandero na pouhé tři hvězdičky za 24 bodů. Dvanáct si odneslo z předního nárazu, když přední airbagy dobře zachytily těla cestujících a karoserie zůstala stabilní, přístrojová deska však figurínám způsobila nepříjemná zranění dolních končetin.

Vzhledem k absenci bočních airbagů se nemůžeme nijak divit tomu, že boční náraz dopadl špatně, riziko zranění hrudníku bylo vyhodnoceno jako velmi vysoké. Dvanáct bodů. Test nárazu na kůl nebyl kvůli absenci hlavového airbagu proveden, připomínače pásů taktéž nečekejme.

Ochrana dětí byla ohodnocena poměrně vysokým skóre 38 bodů (čtyři hvězdičky z pěti), nejvíce vadilo laxní označení. Nejmenší radost budou mít z nárazu chodci, jejich ochrana je totiž velmi slabá, při šesti bodech to stačí na jedinou hvězdičku.

Test s příplatkovou výbavou dopadl o mnoho lépe. Kromě bočních airbagů přibyly i hlavové, které ovšem podle oficiálního katalogu nejsou v ČR nabízeny.

Díky implementaci předpínače bezpečnostních pásů a vylepšeného omezovače síly byl zlepšen také výsledek čelního nárazu, hlavní posun ovšem je v nárazu bočním. Hodnocení poskočilo z 24 na 31 bodů, což by znamenalo optimističtější výsledek čtyř hvězdiček. Výsledky v hodnocení chodců a bezpečnosti dětí se nezměnil.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy