Americké automobilky mohou žádat o půjčky

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Americké automobilky mohou od včerejšího dne žádat státní úřady o poskytnutí milionových dotací na vývoj ekologických vozů tak, aby zůstaly konkurenceschopné i ve srovnání s Japonskými a Evropskými automobilkami.

Americká vláda vyhradila celkem 25 miliard dolarů na pomoc tamním automobilkám s reorganizací a počínaje včerejškem mohou úřady žádat o půjčku na pokrytí nákladů na vývoj a výrobu malých vozů a hybridů.

Půjčky budou velmi příznivě úročeny a mají strategickému průmyslovému odvětví pomoct se opět postavit na nohy.

O tom, že automobilový průmysl v USA se potýká s krizí snad ještě větších rozměrů než ta, o které se mluví po celém světě, jsme již informovali. Prudký nárůst ceny ropy a od ní odvíjející se nárůst ceny benzínu způsobil situaci ne nepodobnou ropným šokům z minulého století.

Se zvyšováním cen nastal masový odklon od tradičně robustních amerických aut k subtilnějším autům, které ovšem tamní automobilky neměly ve svých nabídkách a pokud ano, spíš okrajově. Vzrostl i zájem o hybridy.

Neodpustím si zmínění trochu paradoxní situace. V těchto měsících zazívá americký trh příliv novodobých muscle cars jako Dodge Challenger a nový Ford Mustang a to ve chvíli, kdy probíhá krize, která je připodobňována ke starší krizi, která éru muscle cars pohřbila.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy