Zbaví se Ford i Mazdy?

Mondeo kombi | foto: www.auto-news.cz | Mariusz Stankowski

Automobilky se rozhýbaly. A to doslova, takové veletoče v prodejích a koupích už tu dlouho nebyly. Analytici upozorňují na to, že Ford možná bude donucen prodat svůj nemalý podíl v japonské značce Mazda

Také Ford se topí v problémech a dluzích. O jeho ekonomických výsledcích jsme psali včera. Analytici se nyní přou, bude Ford donucen zbavit se Mazdy?

Mazda je pro Ford v současné době velmi důležitá, ač v ní koncern vlastní jen necelých 34%. To je dostatek k udržení velkého vlivu. Ford a Mazda sdílejí snad všechny možné i nemožné platformy a oddělení by přidalo hluboké vrásky na čelech vedení jak Mazdy, tak i Fordu.

Jenže vzhledem k nepěkným hospodářským výsledkům současnosti Ford možná bude muset Mazdu prodat aby výnosem pokryl část ztráty a zároveň získal kapitál na další restrukturalizaci.

Jinak řečeno, prodej Mazdy by způsobil ohromné komplikace, dovolil by ale značce přežít. Za svůj třetinový podíl by Ford mohl dostat asi 2,5 miliardy dolarů, podobnou sumu jako při minulém výprodeji, když prodal Jaguar a Land Rover značce Tata. Ford navíc prodal i značku Aston Martin a to za miliardu amerických dolarů.

 

via Autoblog

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy