GM vykázal astronomickou ztrátu (+ další)

GM | foto: General Motors

Za druhé čtvrtletí se prohloubil ekonomický propad druhého největšího koncernu na světě. I Ford letos prodělal miliardy. O poznání lépe si potom vedl koncern Chrysler, který se nedávno oddělil od Daimleru.

O obřím koncernu General Motors poslední dobou mluvíme docela často. Prochází totiž v současné době nepříjemnou krizí a tomu nasvědčují i hospodářské výsledky za druhý kvartál, které automobilka právě zveřejnila.

Za druhé čtvrtletí firma prohloubila svůj ekonomický propad o 15,5 miliardy dolarů tedy asi 240 miliard korun. Loňský výsledek byl o poznání pozitivnější, to koncern hospodařil s přebytkem 0,9 miliardy dolarů.

Důvodem ztráty je snížení tržeb o radikálních 8,5 miliardy dolarů na pouhých 38,2 miliardy, přičemž výdaje byly podpořeny odstupnými přebytečných zaměstnanců v zavíraných továrnách, částka tvoří 3,3 miliardy dolarů.

Proces stabilizace již započal a management se ze všech sil snaží vrátit výsledky do černých čísel. S propadem prodejů v USA meziročně o pětinu to ale nebude úplně snadné.

Své výsledky tentokrát za první pololetí vykázal i Chrysler. Tento koncern nedávno koupila investiční skupina Cerberus a oddělila jej tak od Daimleru. Chryleru se docela dařilo když vykázal zisk ve výši 1,1 miliardy dolarů tedy asi 17 miliard korun. I přesto není třeba usínat na vavřínech, prodeje se oproti minulému roku propadly a restrukturalizace stále probíhá.

Fordovy výsledky za druhý kvartál jsou o poznání horší. Tento koncern, který byl nedávno předstižen Volkswagenem na příčce třetího největšího výrobce na světě, trápí stejné problémy jako ostatní, tedy především propad prodejů tradičních pilířů nabídky. Ztráta je obřích 8,7 miliardy dolarů, tedy 132 miliard korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy