Honeywell získal velkou zakázku Fordu

ilustrační foto | foto: Ford

Pro snižování spotřeby motorů platí jedno důležité zaklínadlo - downsizing. Ford bude muset snižovat objemy svých motorů tak, aby mu klesla spotřeba paliva a hledá proto vhodného dodavatele turbodmychadel.

V rámci zefektivňování chodu motorů zavádí Ford novinku nazvanou Ecoboost. Jde o kombinaci dvou důležitých technologií, tedy přímého vstřiku benzínu a přeplňování turbodmychadlem. Bylo proto nutné vybrat vhodné výrobce těchto komponent.

Z výběru dodavatelů turbodmychadel nakonec zbyla americká společnost Honeywell, která je předním producentem turbodmychadel na světě. Část svých výrobních kapacit má společnost situovánu i v České Republice a zásobuje jimi evropské výrobce automobilů.

Ford chce naplnit své plány na snížení spotřeby svých vozidel o 30% do roku 2020. Motory s Ecoboostem by měly mít dle Fordu výkon šestiválců ale spotřebu čtyřválců.

Jako první začnou tuto technologii využívat americké vozy Lincoln MKS, Fordy Fusion GT, F-150 a Flex. Nejde o zrovna malou zakázku, pohybuje se v řádu set tisíc turbodmychadel ročně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy