GWPeri vs. Fiat-čínské pokračování soudní pře

GWPeri | foto: Great Wall

Po rozhodnutí soudu v Itálii ve věci porušování autorských práv automobilkou Great Wall, která měla okopírovat model Fiatu Panda, přišlo rozhodnutí ve stejné věci i z Číny. Stanovisko je jasné, avšak diametrálně odlišné.

Spor zatím vypadá tak, že každý národ si chrání svého výrobce, takže zatímco v Itálii zakázali dovoz dle soudce okopírovaného modelu, soud v Číně neshledal na GWPerim žádné přímo přejaté rysy a proto není důvod nutit výrobce k zastavení výroby či překopání vzhledu modelu.

Jak to tedy opravdu je, o bude muset říct nějaký jiný soud nějaké jiné, nezávislé zemi, Fiat podal žalob plno. Faktem tedy zůstává, že dovoz do Itálie je zapovězen zatímco v Číně se budou tito prcci vesele prodávat dál.

Nedá se říct, že by to firmě Great Wall až tak moc uškodilo, protože v Itálii by se stejně prodaly maximálně desítky kusů a hlavní odbyt je v Číně. Jen importér utrpěl ztrátu.

Soudní výrok v Číně ještě není pravomocný, Fiat má lhůtu na odvolání a čeká se, že této možnosti využije. Zatím nad ním visí jen otázka soudních výloh ve výši 1300 amerických dolarů, které bude muset zaplatit jako neúspěšná strana pře.

Článek o sporu v Itálii najdete zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy