Mercedes chce do dvou let vyřadit atmosféry

Mercedes-Benz | foto: Archiv AutoRoad.cz

V honbě za co nejmenšími emisemi CO2 se Mercedes rozhodl, že do roku 2010 budou všechny jeho motory vybaveny turbodmychadlem. Je to jeden z kroků jak se přiblížit požadavkům Evropské unie na množství vypouštěných zplodin.

Všichni chtějí to stejné, auto se spotřebou v řádu jednotlivých kapek benzínu na 100 kilometrů, výkonem jako supersport a samozřejmě i nízkou cenou. Skloubit požadavky ceny, výkonu a spotřeby se automobilkám daří mimo jiné využitím přeplňování.

Mercedes se proto rozhodl, že do konce roku 2010 budou všechny motory v Mercedesech přeplňované. Mimo to chce automobilka uvést i několik vozů s nulovými emisemi, jak jsme vás již nedávno informovali.

Rozsáhlá využití turbodmychadel jsou trochu problémem. Spotřeba se sníží na papíře, v reálu a především při větším vytížení je to už horší a úspora je sporná. Problémem bude i životnost turbodmychadel. Turbomotor vyžaduje více péče než atmosféra, už jen kvůli tomu, že turbo je součástka, jejíž lopatky se točí v řádu i set tisíc otáček za minutu. Mnoho řidičů například neví, že po vyšší zátěži motoru a tím i turba je třeba motor nevypnout ihned, ale dmychadlo takzvaně dochladit.

To znamená  nechat motor několik desítek sekund - uvádí se 1-5 minut - běžet na volnoběh nebo dojet do cíle jen pomalu a klidně. S vypnutím motoru se totiž vypne i olejové čerpadlo a rozpálené ložisko turba může necirkulující olej spálit, čímž vzniknou nežádoucí částice v oleji a na problém je zaděláno.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy