Nové BMW M5 dostane asi přeplňovaný V8

M | foto: BMW Group

Nejsportovnější modely mnichovské automobilky, sedan M5 a kupé M6, s největší pravděpodobností dostanou pro svoji další generaci turbem přeplňovaný vidlicový osmiválec. Tvrdí to zdroje přímo z automobilky.

BMW a jeho divize M jsou v úzkých. Mají sice k dispozici asi nejlepší desetiválec na světě, jeho možnosti jsou ale omezené. Je atmosfericky plněný a není mu možné zvyšovat výkon donekonečna, více než oněch 500 koní z toho konstruktéři nedostanou. Určitě to nebude dost na to, aby to stačilo na připravovaný supersilný Mercedes E a již představené Audi RS6 o výkonu 580 koní.

BMW navíc nutně potřebuje snížit spotřebu svých modelů alespoň na papíře a k tomu se přeplňované motory, které při minimální zátěži berou přeci jen o něco méně, velmi hodí.

Zdroje z automobilky tvrdí, že BMW testuje osmiválec 4,4, který se objevuje například v X6. K dýchání mu již nyní dopomáhá dvojice turbodmychadel. Divize M by tento motor poladila, zvětšila mu výkon (na RS6 mu schází přes 150 koní) a usadila jej do nového M5.

Otázkou je jak takový motor přijmou kupci. Divize M byla zatím jedním z posledních mohykánů, který se držel atmosferických a nepřeplňovaných motorů, ačkoliv konkurence už dávno zvolila turbo. I kdyby byl V10 5,0 ze současného M5 lepší než desetiválec s biturbem z Audi RS6, BMW si nemůže dovolit prohrát "výkonovou bitvu" i jen čistě z marketingových důvodů.

Na druhou stranu, u dvakrát přeplňovaných motorů už BMW předvedlo, že nemá s turbem žádné problémy a jeho přeplňované motory se atmosférám plně vyrovnají. Je tedy čeho se obávat?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy