Japonské mosty si samy vyrobí elektřinu

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Ach ti japonci, ti vždycky příjdou s něčím extra. Poslední specialitou, kterou představili světu, je výroba elektřiny jen a pouze z vibrací mostu, které způsobuje doprava, která po mostu právě projíždí.

Celý systém je v pravdě primitivní. Jde o stejný systém, jaký funguje třeba u mikrofonu nebo u elektrické kytary. Jen v trochu větším. Jistě znáte z hodin fyziky onen jednoduchý princip, že když se magnet pohybuje v cívce, indukuje se napětí. V tom to celé vězí.

Systém je již namontován na jednom mostě, který se táhne přes řeku Arakawa, a v této chvíli to vypadá optimisticky. Osvědčil se. Proto se nyní počítá s instalací na další mosty na hlavním tokijském tahu.

Zatím není jasné kolik energie se takto vyrobí, ale podle poznatků z prvního mostu by celý systém mohl být ziskový a mohl by se tak rozšířit i na další mosty nejen po Japonsku, ale po celém světě.

Planetu to samozřejmě nespasí, ale je to další možný zdroj levné a ekologické (pokud odečteme to co jezdí po tom mostě) energie a to se hodí...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy