Volkswagen Scirocco GT24

Scirocco GT24 | foto: Volkswagen

Volkswagen ve světové premiéře představil na legendárním setkání příznivců modelů GTI u jezera Wörther 22. května 2008 upravenou závodní verzi nového VW Scirocco s výkonem 239 kW (325 koní).

O dva dny později se s tímto vozem tým legendárních pilotů zúčastnil vytrvalostního závodu - čtyřiadvacetihodinovky na okruhu Nürburgring. Tak se nové Scirocco stalo nejobletovanějším vozem na hned dvou akcích pro automobilové nadšence najednou.

Volkswagen představoval u jezera Wörther závodní verzi modelu, Scirocco GT24, ve světové premiéře. "Tento vůz nepotřebuje být řízen, aby vypadal skutečně rychle. Scirocco GT24 v modrobílé barvě je posazeno na obrovských kolech tak nízko nad povrchem dráhy, že by se pod vůz ani mezi pneumatiky a blatníky nevešla ani ruka sevřená v pěst. Přesto je tento závodní vůz nezaměnitelné Scirocco při pohledu z jakéhokoliv úhlu. Jen je proti sériové verzi ještě širší, ještě delší a stojí ještě níže silnici", říká vývojový šéf Volkswagenu, Dr Ulrich Hackenberg, který si nenechal ujít příležitost a byl jedním z pilotů ve vytrvalostním závodě v pohoří Eiffel.

Scirocco s výkonem 325 koní dále řídili další věhlasní piloti, například světový ex-šampion rally Carlos Sainz, nebo Hans-Joachim Stuck, trojnásobný vítěz závodu 24 hodin na Nürburgringu.

Shodou okolností byl "Striezel" Stuck vítězem zcela první čtyřiadvacetihodinovky, která se na okruhu Nürburgring jela v roce 1970. Nyní, po třiceti osmi letech, se závodu zúčastnilo i Scirocco GT24. To dosahuje výkonu 239 kW/325 koní z přeplňovaného dvoulitrového čtyřválce se 16 ventily, s přímým vstřikem benzinu do válců. Maximum točivého momentu 340 Nm je dosahováno již od 2100 otáček. O změny převodových stupňů se stará automatická převodovka se dvěma spojkami DSG  - podobná je nabízena rovněž u sériové verze VW Scirocco.

Nápad na výrobu tohoto snového vozu se zrodil již v sedmdesátých letech minulého století - od té doby existuje původní model Scirocco. Úspěch tohoto dvousedadlového sportovního kupé pokračoval dále po dobu takřka 20 let, a v průběhu těchto let bylo vyrobeno více než 360000 vozů Scirocco. Nadšení zákazníků pro tento vůz se přeneslo s nezmenšenou měrou i na nový model poté, co Volkswagen představil nové Scirocco na letošním mezinárodním autosalonu v Ženevě.

Zdroj: Volkswagen

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy