Bezklíčová auta časem možná nebudou v bezpečí

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Máte některý z nových vozů, pro jejichž otevření stačí když máte klíček v kapse? Potom bedlivě čtěte, německým vědcům se podařilo hacknout tyto kódy, takže teoreticky mohou s vaším vozidlem bez okolků odjet.

Princip tohoto hacku není až tak složitý, avšak jeho provedení již složité je. Je jasné, že jakákoliv bezdrátová komunikace je zachytitelná. Problém byl v tom, že dosud nebylo možné tento kódovaný signál přeluštit a použít tak, aby si systém myslel, že jde o opravdový klíč.

Vědcům z univerzity v německém městě Ruhr se toto podařilo. Jednoduše nahrají kódovaný signál a speciálním způsobem detekují výrobní kód zařízení. Takzvanou analýzou bočních kanálů je možné změřit spotřebu zařízení a tím odhalit kódovací klíč. Z pochopitelných důvodů nebylo zveřejněno příliš podrobností.

Problémem také je to, že když už si systém bude myslet že jde o klíč, nebude problém jej překódovat a majitele tak zbavit možnosti odemčít. A nejde jen o vozidla, jde i o například dálkově ovládaná vrata garáž a vjezdů. Zařízení funguje až na vzdálenost 100 metrů.

Pro přenos a kódování signálu se používá systém KeeLoq. Vývojáři k celému případu řekli to, že všechno co jde vzduchem, je detekovatelné. Což tedy není žádná novina.

Otázkou je jak moc se máme začít bát. Dokud bude technologie v rukou vědců, strach míti netřeba. Dále se uvidí. Na druhou stranu, vývojáři vymyslí opět novou kódovací metodu a hackerům bude její překonání zase chvíli trvat. Jenže tak už to v dnešním „světě kompjůtrů“ chodí.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy