Uvidíme novou luxusní tatrovku?

Tatra | foto: Archiv AutoRoad.cz

Tatra je nejtradičnější automobilkou, která na našem území působí. Bohužel ekonomické problémy v posledních dvaceti letech donutily firmu k ukončení výroby osobních vozů. Karta se ale možná v nejbližší době obrátí.

Společnost Tatra vznikla v roce 1850, tehdy ještě jako dílna na kočáry a bryčky Ignáce Šustaly. Později se továrník přeorientoval na nově vznikající železnici a když na úplném sklonku 19. století začaly vznikat první vozy, firma z Kopřivnice nemohla chybět.

Prvním vozem byl Präsident a to roku 1898. Od tohoto roku se zde vyrábí především automobily a to nepřetržitě až do roku 1998 i ty osobní. Přesně stoletá historie skončila modelem T700, který již nemohl držet krok s tehdejšími stroji.

Kromě osobních vozů vyrábí automobilka dodnes především nákladní vozy, jejichž výroba stále roste mimo jiné i díky poměrně vysokému odběru naší armády. Kromě nich se v Kopřivnici vyráběly i tramvaje, vlaky a v malé míře i autobusy a trolejbusy.

Hospodářské noviny vydaly před několika dny rozhovor se současným šéfem Tatry, Ronaldem Adamsem, který trochu více než jen naznačil to, že z bran závodu vyjede nový malosériový vůz a to prosím osobní. Měl by být retro a navazovat na slavné modely T77 a T603.

Podle ředitele je o takový vůz zájem především z řad celosvětových Tatra klubů, které sdružují fandy v tomto oboru málem zapomenuté firmy.

V rozhovoru se zmínil o tom, že nepřipadá v úvahu vývoj vlastních komponent a vůz bude sice originálním kouskem, ale jen daným dohromady z cizích motorů, podvozků... V tomto vidím trochu zásadní problém, podaří se Tatře navázat na tradici, umístit motor dozadu a to ještě k tomu vzduchem chlazený osmiválec? Řekl bych, že minimálně na to poslední můžeme zapomenout.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy