BMW divize M upouští od atmosfér

BMW | foto: BMW Group

Teprve před několika dny jsme přinesli zprávu že BMW hodlá skoncovat s jediným dieselovým V8 v nabídce. Pravověrné automaniaky možná mnohem více zaskočí to, že automobilka chce utnout i velkoobjemové motory.

Byly to právě skvělé motory, které společně s perfektním naladěním podvozků zaručily značce M téměř nesmrtelnost. Nyní ale možná jedna éra končí.

Motory výkonných aut, jakými jsou M5 a M3 se stále zvětšují a je jasné, že v nějakém momentě je třeba říct dost. BMW to právě udělalo. Řeklo, že od velkých vysokootáčkových motorů přistoupí k přeplňování. Jde o poměrně logický krok, neboť menší přeplňované motory jsou při lehké noze schopny dosáhnout slušných spotřeb. A na to se teď přeci hraje.

Automobilka využije svých zkušeností s výborným třílitrovým twin-turbem o výkonu 306 koní. Údajně se nyní chce zaměřovat na výrobu především šestiválcových motorů. Zajímavé zjištění. Kdyby M5 přešlo od desetiválce k šestiválci...

Navíc to bylo právě BMW se svými atmosférami, které donutilo konkurenty od Audi a Mercedesu přejít od přeplňování k atmosférám. Bude zajímavé sledovat jak se konkurence zachová.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy