Sledování červené - škody i užitek

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Zajímavý výzkum zveřejnila University of South Florida z USA, kdž zjišťovala vliv kamer, které hlídají průjezdy křižovatkami na červenou. Počet nehod se na takto sledovaných křižovatkách zvýšil i snížil.

Trendem poslední doby je maximum dopravních přestupků nahrávat a jinak zaznamenávat. Proto se společně s radary rychle rozšiřují i kamery sledující průjezdy křižovatkou na červenou. Mají jednu nevýhodu – jsou to počítače, takže nerady tolerují. Když padne červená, počítač trestá. Méně zkušený řidič tak může mít problém s odhadnutím kdy je ještě bezpečné na oranžovou zastavit a kdy je lepší šlápnout na plyn a křižovatkou projet.

 

Tento pozitivní trend ale trochu znevažuje jiný, pravda méně nebezpečný. Na kontrolovaných světelných křižovatkách znatelně (bohužel bez uvedení přesných čísel) vzrostl počet nehod z nedobrzdění. Autoři studie to přepisují nezkušenosti řidičů, kteří se na poslední chvíle zaleknou oranžové na semaforu či kontrolující kamery a zadupnou brzdy, na což ti za nimi nestihnou reagovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy