Nárazové opáčko pro Nissan Navara

Navara | foto: Euro NCAP

Před nedávnem jsme vás informovali, že Nissan Navara totálně propadl v nárazových testech organizace EuroNCAP. Komisaři mu umožnili opakování testů, jak dopadl tento nechvalně proslavený pick-up na druhý pokus?

Trochu si připomeňme celou událost kolem pick-upu od Nissanu. Ten se před několika týdny podrobil testům organizace EuroNCAP, kde se projevila velmi zásadní vada. Airbagy se odpálily v nesprávný moment a proto vůbec neochránily posádku. Excelentní nebyla ani tuhost karoserie, avšak airbagy všemu dodaly zásadní pachuť problému.

Vzhledem k tomu, že Nissan oznámil, že vada se týká jedné série a navíc ihned začal vozy stahovat na opravu, přehrání software, organizace povolila opakované testy. Nissan samozřejmě čekal více než s bídou jednu hvězdičku jako prvně.

Oproti prvním testům nejde o nijak překvapivý výsledek. Podobně jako poprvé, i tentokrát se ukázala být kabina velmi nestabilní a vysoké tlaky na řidičův hrudník mohou působit zranění.

Nebezpečně se ukázaly i plasty na palubní desce, kotníkům hrozí dokonce velmi vysoké riziko zranění, u holení je riziko „jen“ vysoké.

Pozitivní je dobrý výsledek při bočním nárazu, náraz na kůl se kvůli absenci hlavových airbagů neprováděl.

Suma sumárum, 7 bodů za čelní náraz, 16 za boční a bod za připomínač pásů, tedy tři hvězdičky. Ochrana dětí byla hodnocena velmi slušnými čtyřiceti body a čtyřmi hvězdičkami z pěti možných, ochrana chodců skončila na průměrných 14 bodech - dvou hvězdičkách ze čtyř.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy