Prodrive představuje aktivní geometrii náprav

Prodrive | foto: Prodrive

Britská solečnost Prodrive, která se zabývá především vývojem sportovích vozů a to nejen speciálů, představila systém aktivně proměnné geometrie zadní nápravy. Novinka má přinést mnohem lepší využití stávajících technologií.

Prodrive říká novince Active toe control. O co přesně jde?

Detailní popis systému Prodrive nezveřejnilo. Přesto je jasné, že celý systém je projektován pro vozy s pohonem předních kol.

Na zadní kola u předokolek mohou být použity v zásadě dva dnes nejvíc užívané typy náprav, bud jednodušší a levnější vlečná, nebo dražší, výrobně i na údržbu komplikovanější víceprvková.

Vlečná je pro naprostou většinu vozů dostačující, ale teoretické možnosti víceprvku jsou dále. Vždy záleží na kompromisu naladění.

Prodrive ale předvádí, že ani primitivnějšímu typu ještě neodzvonilo. Dnes ji stále používá  asi polovina vozů segmentu nižší střední třídy (Toyota Auris, Fiat Bravo, Honda Civic, Opel Astra...).

Prodrivu se podařilo vyvinout systém, díky kterému se údajně vlečná náprava vyrovná víceprvku. Jde o to, že technologie na osách jednotlivých kol umí měnit jejich sbíhavost tak, aby maximálně vyhovovala aktuálním podmínkám. Při nízké rychlosti tak kola rozbíhají, aby zaručila dobrou hbitost třeba ve městě, zatímco při vyšší sbíhají, aby byla zachována vyšší stabilita a to i při nouzovém manévru

Oproti víceprvku má být vlečná náprava s novou technologií asi za poloviční cenu.

Pro neznalé, sbíhavost a rozbíhavost kol je jednou z veličin nastavení geometrie podvozku. Nastavuje se ve vodorovném směru a dala by se definovat tak, že změříme vzdálenost ráfků vepředu a vzadu na kole na jedné nápravě. Tyto vzdálenosti budou rozdílné a to v řádu desetin milimetru.

Tvoří-li tak kola tvar písmene A, sbíhají, tvoří-li písmeno V, rozbíhají. Jak jsem ale psal výš, vše je v řádech desetin milimetru, maximálně milimetrů, takže okem tento rozdíl viditelný nebude. Tedy je-li vše v pořádku...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy