Porsche chce vlastnit většinu Volkswagenu

Porsche | foto: Porsche

Možná to nevíte, ale i ve vaší škodovce, audině, volkswagenu či seatu je možná kousek Porsche. Slavná automobilka je v současné době podílově největším vlastníkem celého koncernu Volkswagen a hodlá svůj podíl zvětšit.

Porsche dle nejnovějších vyjádření nemá v žádném případě touhu sloučit se s Volkswagenem. Pouze by jej rádo vlastnilo.

Spolupráce, vlastnictví a dosazování navzájem lidí do vedení má u obou značek velmi dlouhou tradici, vždyť první model Volkswagenu, slavného brouka, naprojektoval Ferdinand Porsche. Složité majetkové provázání se táhlo od počátku až dosud. Navíc někteří z vrcholných manažerů Vokswagenu jsou přímými potomky Ferdinanda Porscheho, jiní "jen" náleží do rodiny. Například Ferdinand Piech, současný předseda dozorčí rady Volkswagenu, je Porscheho vnukem.

Poté, co Evropská unie zrušila tzv. zákon Volkswagenu, který pravil, že žádný vlastník nemůže mít na valné hromadě více než 20% hlasů nehledě na svůj podíl, Porsche se pustilo do dalšího skupování akcií. Aktuálně vlastní balík 31% akcií a vysílá singály, že má hlad po dalších.

Je jasné, že malá automobilka prahne po nadpolovičním, tedy majoritním podílu. Ten by ji zaručil mnohem více práv. Otázkou zůstává kolik akcií chce mít přesně. Objevují se spekulce od padesáti až téměř po stovku.

Rovných 100% však získat nemůže. 20% Volkswagenu vlastní spolková země Dolní Sasko a to se svého podílu nevzdá, je totiž zárukou 82 tisíc lidí, kteří ve Volkswagenu pracují. Také se nedá čekat, že by spolková země s majoritním podílem Porsche souhlasilo.

Zároveň se šeptá, že změny se udály i ve vlastnctví samotného Porsche, O to se dnes dělí dvě rodiny, rodina Porsche a klan Piechů. Vlastnictví Porschů se údajně navýšilo na 61,9% z 53,7%, zatímco podíl Piechů klesl na 38,1% z původních 46,3%.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy