BMW Connected Drive

Výzkumná vozidla s BMW ConnectedDrive si již dovedou mezi sebou vyměňovat...

informace o aktuální situaci v dopravním provozu. Telematické služby tyto informace doplní a spojí všechna auta v síti. Jestliže auto stojí v koloně, pošle tuto informaci během několika sekund všem automobilům, které se nacházejí v jeho okolí. Dynamická navigace navede řidiče na vhodnější trasu vedoucí ke stejnému cíli.


„Díky komunikujícím vozidlům budeme mít v budoucnosti méně dopravních zácp a budeme moci optimalizovat průjezdnost“, vysvětlil Burkhard Göschel, člen správní rady vývoje BMW AG na 1. německém Telematikforu v Berlíně. BMW „žene“ vývoj této technologie dopředu a působí na ostatní výrobce, aby se zařízení stalo standardem pro výměnu informací. „Pokud pouhých 10% vozů v Německu spolu bude přímo komunikovat, obdržíme tím celoplošně informace o dopravní situaci“, říká Göschel. Každé auto přebírá roli podle nastalé situace: odesílatel, příjemce nebo zprostředkvatel. O tom, zda a kdy vozidlo předá jinému vozidlu varování, rozhoduje intelegentní počítačový systém.



V moderních autech je k dispozici velké množství dat, jako například informace o ABS, o činnosti stěračů atd. Tato data poukazují na polohu, na povětrnostní poměry. Lokální varování před nebezpečím v sobě skrývá obrovský potenciál k dosažení větší bezpečnosti v silničním provozu.

BMW ČR

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy