Cigareta jako viník dopravní nehody

Policie ČR | foto: www.auto-news.cz

Když si zapomenete zapnout pás, dostanete pokutu. Když budete za jízdy telefonovat, dostanete pokutu. Ale pokud budete za jízdy kouřit, pokuta vám nehrozí. A nebo ano?

Odborníci se nemohou shodnout, co je za jízdy více nebezpečné - telefonování NEBO kouření cigarety. Někteří tvrdí, že více nebezpečné je telefonování, protože to se nesoustředíte pouze na telefon (jako na předmět), který držíte v ruce, ale zároveň je vaše pozornost odváděna tím, že přemýšlíte nad rozhovorem a nevěnujete se tak plně řízení. Druhá strana tvrdí, že kouření je stejně, mnohdy i více nebezpečné.

Podle zastánců tohoto názoru se sice soustředíte pouze na kouření, nikoliv na rozhovor, ale často se může stát, že vám cigareta upadne na kalhoty nebo dokonce mezi pedály. Pokud se vám to stane s telefonem, můžete telefon v klidu zvednout, až to bude bezpečné. Zatímco s hořící cigaretou je to složitější. Ruku na srdce, kdo by v klidu vyčkal na možnost bezpečného zastavení, když mu zrovna hoří kalhoty? A taková malá chvíle, kdy se sehnete pro cigaretu se může stát osudnou.

A přesto nemůžete být za kouření při řízení vozidla pokutováni. Ale to neplatí pro všechny. Kouřit za jízdy nemohou řidiči motocyklu, mopedu, jízdního kola, řidiči taxi služby (platí pouze v případě, že vezou zákazníka) a řidiči hromadné dopravy.

Řidič soukromého vozidla tedy kouřit za jízdy může, ale ani jemu se tato činnost nevyplatí. Pokud způsobíte dopravní nehodu, přičte se vám to k vině, a jen za to kouření dostanete navíc pokutu ve výši až 2000 korun českých. Porušujete tím totiž zákon, který stanoví řidiči povinnost věnovat se plně řízení vozidla. Teoreticky by vám, na základě tohoto zákona,  mohl dát policista pokutu i za kouření cigarety, ale v praxi je toto běžné pouze tehdy, když způsobíte nehodu. 

Pokud za jízdy vyhodíte nedopalek z okna, opět se vystavujete riziku pokuty, protože porušujete zákon, který stanoví řidiči povinnost nevyhazovat z okénka vozidla jedoucího nebo stojícího jakékoliv předměty.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy