Dopravní nehoda, co dělat, když ji nezaviníte

Crash test | foto: Christian VIP

Účastníkem dopravního nehody se může stát každý, i když se nedopustil v řízení vozidla žádné chyby. Přesto najednou stojíte nad hromadou pomačkaného plechu… Většina řidičů ale přesně neví, jak se zachovat v situaci, kdy jste se stali nezaviněně účastníkem dopravní nehody.

Pokud  máte na své vozidlo sjednané havarijní pojištění, můžete se obrátit na pojišťovnu, kde máte toto pojištění sjednáno nebo na  pojišťovnu, kde má viník nehody sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Pokud viník nemá havarijní pojištění, musíte žádat úhradu škody z povinného ručení viníka. K tomu je třeba znalecký standard, kde zjistíte v jaké výši vám byla škoda způsobena.

Určení výše škody na vašem vozidle je pouze jedním z kroků, které musíte podniknout. Největším problémem bývá většinou prokázání viníka nehody. I když se to může někdy zdát neuvěřitelné, prokázat vinnu řidiči není vždy jednoduché, a to zvláště v případě, kdy k nehodě není přivolána policie.

Všem řidičům proto doporučujeme raději si zařídit havarijní pojištění a tím s vyhnout případným komplikacím při dokazování vinny u dopravní nehody, kterou jste nezavinili.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy