Ford Focus RS - první technické detaily

Focus RS | foto: Ford Motor Company

Ford si pro svůj nejrychlejší model Focus RS připravuje několik technických zajímavostí. Britský časopis Autocar je vypátral, takže si o nich můžeme přečíst již dnes, několik měsíců před oficiálním předstvavením.

Asi největším zklamáním oproti prapůvodním plánům je u modelu RS absence pohonu všech kol. O RSu se mluvilo jako o možném konkurentovi slavné dvojice Mitsubishi Lancer Evo a Subaru Impreza WRX Sti. Jak jsme však již při představení zatím jediné oficiální fotografie informovali, nestane se tak.

Důvod je nasnadě. Ačkoliv koncern Ford má v záloze vyspělé systémy 4x4, instalace takového zařízení by znamenalo obezitu v řádu 150 kg, což je na sportovní model příliš. Ford chtěl opravdu agilní model a pohon všech kol tomu neprospíval.

Proto se setkáme jen s dvoukolkou, která by však měla dostat alespoň vyspělý diferenciál mezi přední kola.

Právě na přední kola totiž směřuje celých 280 koní ze silně dopovaného pětiválce. 225 koní Focusu ST zvládla přední náprava se ctí, jak se zachová při takovémto posílení, to si netroufám odhadnout. Doufejme, že nebude mít tendenci poskakovat jako koza.

Ve hře je údajně použití dvouspojkové převodovky z Volva.

I díky tomu dosáhne tento blesk stovky již pod šesti sekundami a 160 by se mělo vejít do 13 sekund.

Reálná verze by se údajně měla objevit v létě na autosalonu v Londýně, to mi ale nepřijde příliš pravděpodobné vzhledem k významu tohoto autosalonu. Ale nechme se překvapit. První zákazníci by měli dostat svoje kousky přibližně na začátku roku 2009.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy