Koncept ekologického Ferrari F250

F250 | foto: Idries Omar

Chcete Ferrari? Jsou pro vás tyto sportovní vozy věhlasného italského výrobce srdeční záležitostí, třeba proto, že Ferrari v roce 2007 opět získalo titul mistra světa v královské disciplíně motoristického sportu, ve Formuli 1? Ale jste přitom zároveň spořílci a ekologičtí aktivisté?

Pak jste tak trochu podivíni, ale možná vás zaujme nově představený koncept vozu se vzpínajícím se koníkem ve znaku, který má být především ekologický, a na vozy této značky s až překvapivě všedními dynamickými vlastnostmi.

Koncept vozu F250 vytvořil Idries Omar, který prohlašuje, že chtěl navrhnout jednoduchý, rychlý, aerodynamicky účinný a přitom krásný vůz, a využít přitom odkazy na styling starších i aktuálních vozů Ferrari. Koncept F250 dostal jméno po legendárním modelu Ferrari 250 GTO. Původně koncept vznikal na základě Ferrari Dino, ale Idriesu Omarovi se výsledek zdál nedostatečný, protože mu připadalo, že tak úplně neztělesňuje charakteristický vhled vozů Ferrari. Proto se inspiroval modelem 250 GTO a konceptem F250 mu vzdal hold.

Koncept mů motor umístěný uprostřed vozu, takže báječně ladí s těžištěm a umožňuje dosažení vynikajících jízdních vlastností. Motor pochopitelně pohání, jak se na Ferrari sluší a patří, zadní kola, a Idries Omar dal rovněž vozu skutečně agresivní a svalnatou vizáž. Přední část vozu je nízká a ostře řezaná, zadní část je naopak robustnější, takže celkově vůz skutečně zaujme.

Bohužel, přestože celkové rozměry vozu jsou docela kompaktní a koncept vyniká nízkou hmotností, o pohon se stará pouhý šestiválec o zdvihovém objemu 2,5 litru a maximálním výkonu 250 koní, spalující bio-fuel, tedu směs benzinu a etanolu. A uznejte sami - Ferrari s šestiválcem a výkonem "pouze" 25é koní - to snad bylo v kursu v šedesátých letech dvacátého století, ale dnes takový vůz se supersporty opravdu soupeřit nemůže. A tak předpokládám, že zůstane jen u konceptu, který je vizuálně hezký, ale sériové výroby se s největší pravděpodobností nedočká.

Zdroj: Idries Omar

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy