Jak neusnout za volantem?

Pro_cee'd | foto: Kia Motors

Když je člověk unavený, výrazně se mu zúží zorné pole a to dokonce až do tvaru úzkého tunelu. Řidič pak vidí mnohem hůř než za bdělého stavu a jeho schopnost soustředit se nebo rychle reagovat podstatně klesá.

Únava je dokonce téměř stejně nebezpečná jako alkohol při řízení. Stav, do něhož se řidiči dostanou po čtyřiadvacetihodinovém bdění, odpovídá 1 promile alkoholu v krvi. Aby byl řidič znovu schopen bezpečně řídit, musí spát sedm až devět hodin. V opačném případě je nebezpečný jako opilí řidič.

I když se řádně vyspíte, můžete se dostat do situace, kdy za volantem ucítíte únavu. Stres, zimní počasí, brzké stmívání, dopravní zácpy - tomu všemu jen napomáhají. Kromě dodržení režimu odpočinku, existuje i několik triků, jak udržet pozornost.

Počítejte s tím, že největší krize nastává v průměru mezi 2. a 4 hodinou ranní ale i odpolední. Před i v průběhu cesty se vyhněte tučným jídlům. Ty totiž vyvolávají pocit ospalosti. Po dobu řízení stále pijte. Příjem tekutiny vás udrží mnohem snáze v bdělém stavu. Váš spolujezdec by na vás měl brát ohledy a rozhodně při jízdě nesmí sám spát. Spánek je nakažlivý stejně jako zívaní.

Důležité jsou i pravidelné přestávky. Podle lékařů po jízdě dlouhé 4,5 hodin zastavte a udělejte si 30 minutovou přestávku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy