Povinné psychotesty pro všechny řidiče?

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Většina vážných dopravních nehod je způsobena nepozorností nebo dokonce agresivním chováním řidičů. Měly by se proto psychotesty stát běžnou podmínku pro držení řidičského průkazu?

Od roku 2008 musí každý řidič vozidla těžšího než sedm a půl tuny podstoupit sérii psychologických testů a neurologických vyšetření. V těchto testech se ověřuje schopnost řidiče rychle reagovat a vnímat i několik podnětů současně. Ostře se sledují také jeho sklony k agresivitě a jestli  se dokáže dostatečně ovládat. V oblasti neurologie lékaři ověřují, že řidič netrpí závratí, výpadky zorného pole, neprokrvuje se mu špatně mozek a nemá ani žádné jiné podobné zdravotní potíže.

Bez potvrzení o zdravotní způsobilosti mohou řidiči  za volant těžkých vozidel usednout naposledy 31. prosince 2007. Je možné, že mnoho řidičů nákladního vozidla přijde od ledna o práci, protože k psychologickým vyšetřením se přihlásilo jen malé procento z těch, kteří vlastní řidičský průkaz na nákladní auto nebo autobus.

Ti, kteří už psychotesty podstoupili, většinou proti novince v zákonu  nic nenamítají. Pouze by přivítali, kdyby stejné testy platili i pro řidiče osobních vozů. Možná se tak dočkáme toho, že za pár let bude muset každý řidič,  kromě běžných dopravních zkoušek, zvládnout i psychologické testy. A třeba právě toto je řešením, jak snížit statistiku dopravních nehod u nás.

 

 


Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy