Kia bude také ekologická

eco_cee'd | foto: Kia Motors

Kia podléhá módní vlně a nabízí ekologickou řadu svých vozů. Vše začíná na eko_cee'du.

Řekl bych, že kdybych sem překopíroval jiný, straší článek, změnil jen jména a data, nikdo si ničeho nevšimne. Přesto...

Kia na autosalonu v Frankfurtu minulý měsíc představila studii eko_cee'd. Nyní bylo potvrzeno, že i ta se převtělí do reálné podoby.

Eko_cee'd je vybaven turbodieselem 1,6 CRDi, S tímto motorem je schopen stlačit hatchback velikosti Golfu spotřebu pod 4 litry, přesněji na hodnotu 3,9 litru.

Za vším stojí především nahrazení původní pětistupňové převodovky šestistupňovou a prodloužení 4, 5 a 6 stupně oproti normálu. Vše podporuje i ukazatel řazení, který dle rychlosti a otáček doporučuje ideální převod.

ISC je nový systém stop & go, tedy plánované zhasnutí motoru při zastavení. Rekupurace energie zase zajišťuje nabíjení baterií, které se potom používají ke startování zhasnutého motoru, ale i k pohonu elektrického posilovače řízení a dalších přístrojů v autě.

Napomáhá i notné vylepšení aerodynamiky. Koeficient aerodynamického odporu klesl z 0,33 na skvělých 0,29.

Když se k tomu přidají i pneumatiky Michelin s nízkým valivým odporem, není 104 gramů CO2 na kilometr až takovým překvapením.

Zbývá jediná otázka. Proč takovéto věci nemohou být hned v sérii?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy