Víte, kolik máte už trestných bodů?

Bodový systém | foto: Ministerstvo dopravy

Přestože systém přidělování trestných bodů za dopravní přestupky u nás platí už dlouho, stejně jsou někteří řidiči pořád překvapení, když mají vrátit řidičský průkaz. Většinou nechápavě krčí rameny a nevědí, kde k těm bodům jenom mohli přijít…

Jen si vzpomeňte… zastaví vás policie, nemáte pásy, policisté vás pokárají, dají blokovou pokutu a jedete dál. Příště zase vjedete do zákazu vjezdu, jak naschvál vás uvidí policie, dá vám blokovou pokutu, poučí a pokárá a vy zase pokračujete v cestě.  Může se zdát, že pokutou to končí, jenže ke každé takové pokutě dostáváte i trestné body. A policie není povinna vám toto sdělovat. Policie vám totiž dá pouze pokutu. 

Váš přestupek však nahlásí na patřičný úřad a tam teprve referenti rozhodnou o přidělení a výši trestných bodíků. Ale ani ti vám nemusí body oznamovat. Ozvou se, až dosáhnete magické hranice jedenácti bodů, kdy vám přijde rozhodnutí o odebrání řidičského průkazu. Pokud se chcete dozvědět výši vašich aktuálních bodů, pak si o to zažádejte sami na  příslušném úřadu, kde jste jako řidič zaregistrován.

A jak se přiděleným bodům můžete bránit? Pokud nepřevezmete pokutu, nepřidělí vám body, alespoň prozatím. Počítejte však s předvoláním ke správnímu řízení, které ale musíte osobně převzít. V momentě, kdy převezmete toto vyzvání, se musíte přestupkového řízení zúčastnit Pokud ho prohrajete, body vám budou zapsány, ale můžete se  odvolat ke krajskému úřadu. V takovém případě vám do rozhodnutí krajského úřadu body nezapíší. Následné stanovisko krajského úřadu je závazné. Pokud prohrajete i tam, můžete se odvolat k soudu, ale do té doby než soud rozhodne, vám budou body přičteny.

Takže se ptám znovu. Jak se přiděleným bodům bránit? Nejlepší zkrátka je, snažit se jezdit bezpečně a podle předpisů...

 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy