Mini Cooper D - zelená minicesta

Cooper D | foto: BMW Group

Ekologičtí sportovci právě získávají novou ikonu. Stává se jí miniaturní sporťáček Mini. Blahopřejeme a přidáváme čestné ovace.

Jaké vozy dnes považujeme za ekologické? Jsou to ty, které se honosí nějakou to technologií, která šetří palivo či spotřebovává alternativní zdroje. Proto tedy mluvíme, jakožto o vzorech ekologie, o hybridech, tedy například Toyotě Prius a Hondě Civic Hybrid. Jinou možností jsou dílčí úpravy, tedy prodloužení převodů, aerodynamická optimalizace apod., které zaručí o chlup úspornější chod. Pionýrem je v tomto Volkswagen Polo BlueMotion.

A teď si srovnejme údaje. Takový Civic Hybrid vypustí každý kilometr průměrně 109 gramů oxidu uhličitého. Toyota Prius je lepší, dokáže se udržet na hodnotě pouhých 104 gramů. Volkswagen Polo, o několik tříd menší vůz, je schopen po úpravách stlačit emise pod 100 gramů, automobilka si za tuto úpravu však naúčtuje opravdu nehezké peníze.

Ale proč? Když u jiných to jde už v sériové výbavě? Právě tak se chová BMW a jeho malá odnož Mini. Jeho nový model Mini Cooper D, který je vybaven malým dieselovým motorem 1,6 litru o výkonu 110 koní, je schopen jet velmi úsporně. Emise jsou stlačeny na pouhé 104 g CO2/km. Tedy na stejnou hodnotu, jakou se pyšní větší, ale zase hybridní Prius.

Na rozdíl od ostatních zmíněných jde o řidičsky opravdu zábavný vůz, který by ani s dieselem pod kapotou neměl ztratit nic ze své sportovnosti. Mini nepatří do segmentu zrovna levných aut, na druhou stranu, cestou šetření paliva bez příplatku by se měli inspirovat i ostatní. A to co nejdříve.

 

zdroj: Mini

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy