Marcos – nový kit pro motor

TSO GT2 | foto: Marcos

Marcos je nepříliš známá, o to snad zajímavější britská automobilka vyrábějící kusové stroje. Není nejrychlejší, nejúspornější ani technicky nejvyspělejší. Přesto zajímavá.

Marcos TSO GT2, jak se vůz celým jménem jmenuje, je sporťákem klasické koncepce s motorem vepředu a pohonem zadních kol. Díky uložení motoru až daleko za zadní nápravou se může pyšnit rozložením hmotnosti 1:1 mezi obě nápravy. Použitý motor má objem 5,7 litru, původ v Americe a normálně výkon 420 koní a točivý moment 550 Nm. Výrobce však nabízí i kity k navýšení výkonu, právě o tom bude tento článek.

TSO je poměrně malým vozem. Ačkoliv tak nevypadá, na délku měří jen 4 metry a rozvor činí 2280 mm. S šířkou 1680 mm tak přesahuje půdorys Fabie jen o několik milimetrů. Výška je potom sportovně menší, 1150 mm. I přesto působí vůz poměrně mohutně, dělá to především dlouhá kapota a agresivní žebrování. Zádi dominuje difuzor, mohutná odtrhová hrana a na ni umístěna dvě kruhová koncová světla. Obvyklé dominanty – výfuky – se krčí někde na boku.

Jízdní výkony sériového vozu jsou velmi slušné. Při nízké hmotnost 1170 kg sprintuje na stovku za 4 sekundy a dosáhne téměř až na 300 km/h.

Vše se však zlepší při použití nového kitu výkonu motoru. Navýšení na 475 koní a 630 Nm ještě není až tak zajímavé, zajímavé je to jakým způsobem toho dosahuje. Perfektně plynulá křivka velkoobjemového motoru zaručuje to, že 90% točivého momentu je k dispozici mezi necelými 2700 a 6200 otáčkami za minutu, tedy v rozsahu 3500 otáček. Oproti dřívějšímu výkonovému kitu je to slušné vylepšení, neboť ten těchto hodnot dosahuje jen v rozmezí asi 2500 otáček. Navíc maximální výkon i točivý moment je o zlomek lepší.

Zbývá jen dodat, že Marcos je k dostání za cenu převyšující dva miliony korun, přičemž již v ceně je například samosvorný diferenciál, rádio či elektricky ovládaná okna a zrcátka. Za příplatek je možno dovybavit vůz klimatizací, CD changerem, xenonama a například i navigací. Ve třídě sporťáků slušná nabídka. Cena za tento sportovní kit ještě nebyla zveřejněna, ale předchozí úprava na 462 koní stojí přibližně 210 tisíc korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy