VW představil nejrychlejšího Golfa všech dob

Volkswagen | foto: Volkswagen

Světovou premiéru si v rakouském Worthersee odbude nejrychlejší Golf všech dob: W12 biturbo je odměnou pro 1,67 majitelů Golfů GTI a zároveň jejim fanouškům.

V Rakouském městu Wothersee se pořádá každoroční sjezd fanoušků Golfů GTI a to již od roku 1982, kdy se objevil první model GTI. Pro tuto slavnost nachystal Volkswagen překvapení – koncept GTI W12. Žádný Golf nebyl doposud silnější, rychlejší nebo širší. Pohání ho 12-ti válcový motor o objemu 6,0 litru navíc dopován dvojicí turbodmychadel, výsledkem je 650 koňských sil a mamutích 750 Nm, což stačí na zrychlení z klidu na 100km/h za raketových 3,7 vteřiny, maximální rychlost je dle výrobce 325 km/h.

Aby se tento obrovský agregát vůbec vešel do relativně kompaktního Golfu, musel být umístěn za přední sedadla řidiče a spolujezdce, to přispívá také ideálnímu rozložení hmotnosti, stejně jako u supersportů. Síla je přenášena přes 6ti – rychlostní automatickou převodovku na zadní kola.

Pro dostatečný přenos síly bylo třeba zvolit širší pneumatiky, respektive vpředu o šíři 235mm a vzadu celých 295mm, ty jsou obuty na kola o velikosti 19 palců. Celek je potom rozšířen a snížen pro vynikající stabilitu, oproti sérii je širší o 120mm, tedy celkově 1.880mm, nízký je pouze 1.420mm. Podvozek a brzdy jsou samozřejmě upraven pro extrémní zacházení.

Zdroj: Volkswagen 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy