Projekt R skončil krachem

Volvo | foto: Volvo

Zdá se, že změnit vnímání lidí je skutečně nelehkým cílem. Přesvědčila se o tom na vlastní peněžence i švédská automobilka Volvo, jež je známa především neobyčejně bezpečnými, robustními a pohodlnými vozy.

Když se několik let zpět věnovala poměrně úspěšně v Británii závodům cestovních vozů, padlo rozhodnutí nabídnout zákazníkům novou volbu. Sportovně laděné modely pak byly označeny navíc písmenem R.

Aktuálně jsou k dispozici vozy Volvo S60 R a V70 R, které pohání pětiválcové benzínové motory o objemu 2500 ccm s výkonem přes 200 KW. USA i Evropa, pro Volvo dva stěžejní trhy, jsou přece jen konzervativnější a renomé Volva je přece jen jiné než kupříkladu BMW.

Solidně silný motor navíc nestačil a v testech Volvo s konkurencí poněkud propadlo. Především díky vysoké hmotnosti byla pak dynamika provázena nutně vyšší spotřebou a slabou stránkou sportovně laděných vozů byly poddimenzované brzdy. Při intenzivním brzdění totiž ztrácely účinnost.

Protože o aktuálně nabízené modely s označením R nebyl zájem, v USA a Evropě se jich prodalo méně než dva tisíce, vedení automobilky rozhodlo o ukončení výroby. Výkonnější vozy však nezmizí z nabídky úplně, pouze už nebudou proklamovány specifickým označením a budou k dispozici jako vrchol motorizace daného modelu, pravděpodobně s příplatkovým balíčkem...

Foto: Volvo

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy