Vůz, který lze dobíjet z elektrické sítě!

Edge | foto: Ford Motor Company

Ford Edge, vybavený pohonnou jednotkou HySeries, je prvním vozem na světě, který disponuje hybridním pohonem a který lze při nabíjení jednoduše připojit k elektrické zásuvce.

Flexibilní architektura pohonné jednotky Fordu umožňuje ve voze použít nové technologie pohonu, aniž by bylo potřeba měnit návrh vozu a jeho ovládací systémy.

Technologie pohonu HySeries je schopna pracovat při použití palivového článku a malého benzinového nebo dieselového motoru jako generátoru elektrické energie.

Společnost Ford Motor Company představila první řiditelný hybridní vůz s palivovým článkem, který je možno připojit do elektické sítě, a to v Kansas City při příležitosti návštěvy její továrny prezidentem Spojených států amerických, Georgem W. Bushem.

Ve voze je využita kombinace palubního vodíkového palivového článku a lithium-ionových baterií. Díky využití pohonu HySeries je dosaženo kombinované spotřebě paliva, odpovídající spotřebě 5,7 l/100km. Při krátkých jízdách do 80 kilometrů za den se spotřeba sníží až na 2,94 l/100km.

Vůz získává energii z lithium-ionových baterií s napětím  336 voltů. Prvních 40km po nabití ujede vůz jen na elektrickou energii, získanou z baterií, a poté začne pracovat palivový článek, který baterie dobíjí. Díky tomu je možno ujet dalších 320 kilometrů (celkově 360 km) s nulovými emisemi škodlivin. Podle podmínek provozu lze však za určitých okolností prodloužit dojezd před dalším dobitím až na 640 kilometrů.

Ford Edge s pohonem HySeries může uhánět rychlostí až 136 km/h. Palubní nabíječka pracuje se střídavým napětím 110/220 voltů díky čemuž ji lze připojit k běžné domácí elektrické zásuvce.

Při vybití baterií na úroveň 40 procent se samočinně zapne vodíkový palivový článek a začne baetrie dobíjet. Jako u konvenčního automobilu pracuje článek až do spotřebování veškerého paliva (v tomto případě vodíku). U Fordu Edge HySeries je díky nádrži, naplněné pod tlakem 350 barů, možno převážet 4.5 kg vodíku.

Díky struktuře pohonné jednotky bylo dosaženo v porovnání s konvenčním palivovým článkem zmenšení velikosti, redukci hmotnosti a snížení nákladů, a to o více než 50 procent. Očekávána je také více než dvojnásobná životnost.

Foto: Ford Motor Company

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy