Reálný dotek budoucnosti: BMW Hydrogen 7

Hydrogen 7 | foto: BMW Group

BMW představí 28. listopadu na autosalonu v Los Angeles BMW Hydrogen 7, první luxusní limuzínu poháněnou vodíkem, kterou začne sériově vyrábět a nabízet "top zákazníkům".

BMW Hydrogen 7 jsme Vám poprvé představovali . Jde o luxusní limuzínu založenou na nynější řadě 7, která je vybavená motorem schopným spalovat kapalný vodík nebo benzín. Přitom z výfuku se line nic jiného než vodní pára. Konkrétně se jedná o dvanáctiválec o výkonu 191 kW (260 koní), se kterým limuzína zrychlí na 100 km/hod za 9,5 vteřiny a maximálně to rozjede na elektronicky omezených 230 km/hod.

Výhoda tohoto pohonu je ta, že jakmile Vám dojde vodík, tlačítkem na volantu přepnete pohon na konvenční benzín a vesele jedete dále. Hydrogen 7 má totiž dvě palivové nádrže: 74- litrovou na benzín a další na kapalní vodík. Přibližně 8 kg kapalného vodíku je zde uskladněno  pod tlakem 3 - 5 barů při teplotě -250 stupňů Celsia. Dojezd BMW Hydrogen 7 tak činí cca 200 km na vodík a dalších cca 480 km na standartní benzín. A aby to bylo ještě dokonalejší, tak výkon motoru a točivý moment zůstává stále stejný, ať už jedete na vodík nebo na benzín.

Chcete si BMW Hydrogen 7 koupit? To byste museli být opravdu VIP zákaznící automobilky BMW, protože v příštím roce jich hodlá vyprodukovat pouhou stovku. O ceně zatím ani ti největší slídilové nic neví.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy