Netelefonujte za volantem

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Nedávná studie Univerzity v Sussexu potvrzuje, že telefonování v autě není bezpečné.

Při telefonování v autě je povinné používat hands-free sady. Kromě toho, že při tomto způsobu komuniakce vypadáte jako byste trpěli samomluvou, nevěnujete řízení dostatek pozornosti, což je mnohem zásadnější problém.

Průzkum susexské univerzity dokazuje, že používání hands-free sad v autě není ani v nejmenším bezpečnější, než telefonování s mobilním přístrojem v ruce. Dr. Graham Hole na základě výzkumu tvrdí, že řidiči věnují řízení a dění v okolí vozu mnohem méně pozornosti, než by bylo potřeba, a myslí si, že telefonování v autě by se mělo zakázat úplně.

Tím se potvrdily starší výsledky jiných průzkumů, při nichž se zjistilo, že telefonující řidiči nabourají s pravděpodobností čtyřikrát vyšší, než řidiči věnující se řízení naplno. Představitelé motorsitických sdružení souhlasí s tím, že za volantem by se mělo telefonovat co nejméně a jen v nutných případech, ale současně se domnívají, že pokoušet se prosadit úplný zákaz volání za volantem, včetně používání hands-free sad, je nesmyslné.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy