Saab bojuje proti opilcům

9-5 | foto: Saab

Švédská továrna chce originálním způsobem snížit počet opilých řidičů.

V Saabu vyvinuli přístroj, kterému se přezdívá AlcoKey. Je to zařízení velikosti zhruba mobilního telefonu, které analyzuje dech a současně přenáší zjištěné informace systému ve voze, který na jejich základě rozhodne, zda jej smíte řídit či nikoli. Pokud neprojdete testem, auto prostě nenastartujete. Kromě analýzy dechu přístroj měří i jeho teplotu, pro případ, že byste svůj "klíč" chtěli oblamautit vzduchem z balónku nebo pumpičky, které si pohotově přinesete sebou.

Saab bude AlcoKey testovat v průběhu příštích šesti měsíců ve Švédsku na asi sto autech, testu se zúčastní taxislužby a různé firmy, které používají více vozů. Po tomto ověření se začne AlcoKey nabízet pravděpodobně pro sedany 9-5 a 9-3 za zhruba tři tisíce švédských korun (což je přibližně jedenáct tisíc korun českých).

Systém už byl do konečného stádia vyvinut před dvěma lety, poslední měsíce však vývojáři strávili zmenšováním přístroje na použitelnou velikost a řešením výdrže baterie. Ta by měla podle Saabu pracovat 12 měsíců, pokud se přístroj bude používat pětkrát denně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy