Jaguar XJ220 pro brunejského sultána

XJ | foto: Jaguar

Brunejský sultán je vladař, který utrácí nehorázné peníze za svou stále se rozrůstající sbírku aut.

Finance získává díky rozsáhlým ložiskům ropy, která patří jeho zemi, a zřejmě díky dostatku ropy si nedělá starosti ani s pohonnými látkami do svých vozidel. Rozsah jeho sbírky se dlouhá léta (a poslední dobou už neúspěšně) tají, ale nedávno prosákly na veřejnost informace o tom, že nejnovější kousek do sbírky Jeho Veličenstva, Jaguar XJ220, připraví sám veliký Pininfarina.

v polovně devadesátých let byl XJ220 jedním z nejrychlejších aut ve své třídě. Na stovku se dostal za 3.8s, maximální rychlost byla přes 330 km/h a auto pohánělo 550 koní dusajících z twinturba V6. Se svými skoro pěti metry na délku byl tenhle Jaguar příliš dlouhý na to, aby mohl být luxusním sportovním vozem, a tak jej Pininfarina o něco zkrátil. Po jeho zásahu se také změnila přední světla a vůz trošku zhubl. Překvapivě mu zůstávají jeho původní kola.

O moc víc se o sultánově novém autě neví, ale jistě bude stát pár desítek milionů a Veličenstvo si určitě objednalo alespoň dva exempláře, aby o ně rozšířio svou sbírku více než pěti tisíc vozů. Mimochodem, jejich seznam je zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy