Lotus Exige 265E: alternativa především

Exige 265E | foto: Lotus Media Centre

Automobilka Lotus nedávno představila svůj nový model Exige S. Jako svoji alternativu v otázce náhrady konvenčního paliva, která však nepůjde do sériové výroby, zvolili spalování etanolu.

Mnohé menší či větší automobilky si kladou otázku, čím nahradit letité palivo současných automobilů, tedy benzín a naftu. Vzniklo už mnoho konceptů, studií, prototypů, které se většinou nedostaly do sériové výroby. Ekologií a přitom nahrazením stávajícího paliva za nový zdroj energie pro nové automobily se zabývala například už i Honda, Toyota, Tesla Motors a mnoho dalších společností. Nejznámějším sériovým produktem je asi Toyota Prius, jenž využívá systému Hybrid Synergy Drive, tedy kombinaci elektrického a benzínového pohonu.

U Lotusu Exige 265E jde však o něco jiného. Lotus upravil jeho motor tak, aby dokázal spalovat E85 neboli směs 85 procent ethanolu a 15 procent benzínu. Kompresorem přeplňovaný čtyřválec vybavený mezichladičem o objemu 1,8 litru dosahuje výkonu 197 kW při 8000 otáčkách a točivý moment 249 Nm při 5500 otáčkách. V celkovém hodnocení je to nárůst oproti modelu Exige S 34 kW a 34 Nm. A proč Lotus vsadil právě na E85? Jde o výkon, který se díky této směsi zvýší o 200 kW.

A ještě zajímavost o dosaženém zrychlení. Z 0 na 96 km/h dokáže tento experimentální vůz zrychlit za senzačních 3,88 sekundy. Maximálku dosahuje hodnotou 253 km/h...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy